Reisverslag oktober 2015

30 oktober tot en met 9 november 2015.


Graag willen we u weer wat vertellen over onze reis naar Roemenie. Want iedere keer opnieuw staan we versteld van alle dingen die we mogen meenemen en ook zijn we nog steeds weer verbaasd als we zien waar alles weer terecht komt.
Wij zijn zaterdag 31 oktober Roemenie aangekomen om aanwezig te kunnen zijn bij het opdragen van een baby (de kleinzoon van de voorganger) in de Baptistenkerk in Sebis. Dinsdag 3 november kwam de truck ook veilig aan en konden we aan de slag.
Een kleine opsomming van de goederen die we mochten meenemen: Ca 7000 kg houdbaar voedsel; ca 350 kg wasmiddel en shampoo; ca 300 bananendozen kleding; 150 zakken met jassen en dekens.; Veel bananendozen met materialen voor de kraamkliniek in Tirgu Mures waar we altijd komen; Een pallet met incontinentiemateriaal; 6 scootmobiels; 11 rolstoelen en rollators; Zo’n 15 complete computersystemen; verder meubels, bedden een flink aantal naaimachines; een grote hoeveelheid schoolmaterialen. 150 kg pootaardappelen. Veel groentezaden voor de tuinkassen en ook heel veel echte Hollandse tulpenbollen. etc.etc.
U zult zeggen hebben ze dan nooit genoeg kleding in de plaatsen waar we naar toe gaan? Jawel dat is ook zo, maar tegenwoordig gaat het naar heel veel andere plaatsen waar echt nog veel hulp nodig is. Zo hebben we in ARAD een aantal projecten bezocht waar ook een deel van onze hulp naar toe gaat.
  • We brachten een bezoek aan een project waar licht-verstandelijk gehandicapten overdag worden opgevangen. Daar worden dan onder begeleiding van allerlei dingen gemaakt die voor een symbolisch bedrag worden verkocht. Een prachtig project.
  • Ook brachten we een bezoek aan de nachtopvang voor dak- en thuislozen. Het zag er allemaal heel schoon en netjes uit en het is fijn te weten dat een deel van onze kleding daar welkom is. We hebben de mogelijkheid gekregen om daar een aantal Roemeense bijbels neer te leggen.( We zoeken nu mensen die ons een Roemeense bijbel willen sponsoren.)
  • Er is een project opgestart door de lokale overheid voor naschoolse opvang van kansarme kinderen. We waren er onaangekondigd en hebben gezien dat er veel met de kinderen wordt gedaan. Een deel van ons speelgoed zal daar naar toe gaan. Ook enkele PC’s zullen daar worden geplaatst en een deel van het schoolmateriaal dat we hebben gekregen.
  • We bezochten ook een project voor “begeleid wonen” van een aantal licht verstandelijk gehandicapte jongeren. (zowel jongens als meisjes) Men probeert deze jongeren die geen uitzocht hebben op een baan op de arbeidsmarkt op een andere manier toch aan het werk te helpen. Daarom is het idee ontstaan voor het opstarten van een naaiatelier. Laten wij nu net deze keer een flink aantal naaimachines mee hebben genomen! (toeval? Ik denk het niet) Ook hier worden een aantal PC’s neer gezet.
  • We bezochten een dagopvang voor alleenstaande ouderen. Hier komt men ondermeer voor het leggen van contacten, een praatje, een spelletje en hier wordt nu een cursus opgezet om ouderen te leren omgaan met PC. (velen hebben kinderen ver weg en dan kan men leren via SKYPE met hun kinderen te spreken.) Een leuk project waar onze PC’s zeker goed besteed zullen zijn.
  • Tot slot hebben we er een “gaarkeuken” bezocht. Hier wordt dagelijks een maaltijd klaar gemaakt voor ca 300 kinderen en ca 150 ouderen. Ook hier hebben wij een bijdrage mogen leveren (met o.m. onze HAK groente.) In Tirgu Mures hebben we zoals altijd onze kraamkliniek weer bezocht. We hebben daar weer veel babykleertjes mogen achterlaten en ook de andere spulletjes die in Holland speciaal voor deze kliniek zijn gemaakt Naast de te vroeg geboren baby’s hebben ze nu ook een aantal baby’s die daar langere tijd blijven in de leeftijd van 1 tot 3 jaar. (de ouders hebben de kinderen achtergelaten c.q. hebben niet de mogelijkheid voor ze te zorgen.)

Zoals iedere jaar tegen het einde van het jaar is het budget weer op en zit men in de knel met voldoende melkpoeder en voeding voor de andere baby’s. Het vervelende is dat wij nu ook niets kunnen doen, want we hebben het afgelopen jaar geen melkpoeder en voedingssupplementen mee kunnen nemen vanwege een blokkade van ABBOTT. (We hebben wel stilletjes hoop dat we volgend jaar weer wat kunnen krijgen.)
Van de grote hoeveelheid schoolmaterialen die we hebben gekregen (bestaande uit ondermeer, verfschorten, gum, pennebakjes, ballonnen, gekleurd papier etc) hebben we weer een deel in Blaj mogen achterlaten voor enkele schooltjes daar. Ook gaat er nu een deel naar BRASOV. We hoorden van een project van Nederlandse jonge mensen die met zigeunerkinderen werken en het leek ons leuk om daar ook een deel naar toe te doen
Een woord van dank voor allen die ons financieel ondersteunen, want zonder uw support is het niet mogelijk om de hulp naar Roemenie te sturen.
Ook dank aan allen die een extra pakket hebben gemaakt voor een van de arme gezinnen die we extra ondersteunen. We weten dat ze al weer uitzien naar de mensen in Sebis die dit iedere keer weer rondbrengen.
Bovenal dank aan GOD die ons de gezondheid geeft en de mogelijkheid om dit te doen.
Paulien en Henk de Breij
Tel. Nr. 06-45200352

Voor dit transport is een fotoalbum samengesteld. Klik hier voor deze foto's.

[terug]