Reisverslag oktober 2017

7 oktober tot en met 20 oktober 2017.


Het was een vreemde reis deze keer, want voor het eerst sinds 10 jaar gingen we niet samen met transportbedrijf Groen uit Zwolle op pad. Dit bedrijf was door omstandigheden niet in staat deze klus te doen dus hebben we een ander bedrijf ingeschakeld. Omdat we deze keer geen volle trailer hadden, maar slechts eenderde deel van de trailer, moesten we gebruik maken van een zgn. deeltransport. Dus de vrachtauto moest ook nog langs een andere locatie en dan is het altijd de vraag, komen ze de gemaakte afspraken na, is de auto op tijd op de locatie etc. Maar de auto was gelukkig perfect op tijd.

Het is denk ik goed, om in de eerste plaats een enorm “dankjewel” te zeggen tegen alle mensen die geholpen hebben met de voedselinzameling, de inzameling van de potjes babyvoeding, met het maken van de extra voedselpakketten en met het maken en breien van de babykleertjes (voor de kliniek in Tirgu Mures).

Het zijn voor ons na al die jaren, nog steeds heel bijzondere momenten als de auto wordt gelost en je ziet dat weer veel voedsel wordt uitgeladen (ca 2500 kg), dat de pallet met extra pakketten voor de allerarmste gezinnen worden uitgeladen, dat er een pallet met maar liefst ruim 500 kg aan wasmiddel wordt uitgeladen en dat de 300 potjes babyvoeding en babykleertjes worden uitgeladen. Het wasmiddel met name gaat naar het kindertehuis, het bejaardencentrum en de kliniek voor neonatologie in Tirgu Mures (waar uiteraard ook de babykleertjes en de potjes naar toe gaan). Verder was er ook nog maar liefst 175 kg pootaardappelen meegekomen.
De firma Enza zaden uit Enkhuizen stelt jaarlijks een grote hoeveelheid speciaal geselecteerde groentezaden beschikbaar. Ook waren er een flinke hoeveelheid tulpenbollen van een kweker uit de omgeving van Creil (het is weliswaar niet een eerste levensbehoefte, maar wel een leuke verrassing voor de mensen)
Tot slot hebben we nog iemand blij kunnen maken met een scootmobiel en was er een vraag gekomen voor een gaskachel, die hebben we ook op de kop kunnen tikken.
Alle goederen zijn inmiddels verdeeld.

Wat betreft een aantal veranderingen, kunnen we u het volgende vertellen:
  • dat de kinderen uit het kindertehuis zouden overgaan van Arad naar Sintana, echter op het allerlaatste moment is hier een kink in de kabel gekomen doordat de brandweer extra eisen heeft gesteld aan het gebouw. Dus blijven de kinderen nog even in Arad.
  • dat de gehandicapte bejaarden nu zijn ondergebracht in een nieuwe locatie. Het is een geheel gerenoveerd gebouw dat opnieuw is ingericht naar echt westerse maatstaven. Een genot om naar te kijken. Je ziet ook dat de mensen daar enorm genieten.
  • dat de oude locatie waar de ouderen eerst waren ondergebracht een opknapbeurt krijgt. Er zijn nogal wat nieuwe brandbeveiligingsvoorschriften gekomen en daar moet nu het een en ander aan worden gedaan. Zodra dit klaar is zullen ook hier weer een aantal gehandicapte mensen worden geplaatst.

Al met al kijken we terug op een goede en gezegende reis en een fijne ontmoeting met de mensen daar. We zijn dankbaar dat we opnieuw weer veilig thuis mochten komen.

Henk de Breij


[terug]