Reisverslag april 2018

28 april tot en met 6 mei 2018.


Vanuit Roemenië was ons gevraagd op we een mogelijkheid hadden om te komen kijken naar een aantal locaties voor ons kindertehuis. Men wilde dit graag in overleg met ons gaan doen.

Zoals we al eens eerder hebben gemeld, waren er wat problemen rond de locatie van ons kindertehuis in Arad.
Helaas moesten ze die locatie verlaten en werd gezocht naar een andere (eventueel tijdelijke) oplossing. Die is nu gelukkig gevonden in het plaatsje Sintana. Ze zijn daar ondergebracht bij een andere stichting die meerdere huizen beschikbaar heeft, We zijn er geweest en zien het wel zitten.

We hebben met de Roemeense mensen alles eens goed op een rijtje proberen te zetten voor wat betreft de toekomst van het kindertehuis. Want ook voor ons komt er een moment dat we niet meer kunnen bijdragen met financiën en voedsel. Daar heeft men ook alle begrip voor.

Nu zijn er verschillende mogelijkheden voor de toekomst.
  • Een eigen locatie
  • De kinderen laten blijven in Sintana.

In het laatste geval zou dat inhouden dat de juridische verantwoordelijkheid komt te liggen bij de organisatie in Sintana en dat wij alleen nog waar mogelijk als sponsor optreden. Dus in dat geval gaan we wel op de huidige voet voort maar het enige verschil is dat de “papierwinkel” niet meer door onze mensen daar hoeft te worden gedaan. Dat zou wel wat rust geven want er komt nog het een en ander kijken in een bureaucratisch land als Roemenië

Toch geeft men duidelijk de voorkeur aan een eigen locatie inclusief alle werkzaamheden die dat met zich meebrengt. Maar hoe komen we aan een geschikte locatie?
Een Engelsman heeft een aantal jaren geleden in het dorp Dezna (vlak bij onze uitvalsbasis Sebis) een huis laten bouwen en hij had het plan daar een kindertehuis op te zetten. Het is een nieuw pand dat voor zover bekend aan alle eisen voor een kindertehuis voldoet.

Inmiddels is deze man gehuwd en heeft alles wat op zijn beloop gelaten. We hebben contact met hem gezocht en we hebben inmiddels zeer positief en intensief mailcontact. Op dit moment kunnen we u vertellen dat hij heeft aangegeven dat hij in principe het pand gratis beschikbaar wil stellen voor ons kindertehuis. Maar voordat een en ander definitief kan worden zijn er nogal wat stappen te nemen.

In de eerste plaats moet er een notariële akte komen waarin dit wordt vastgelegd. Daarna komen er nogal wat controles van milieudiensten, brandweer etc etc. Dus als dit door zou mogen gaan zijn we toch wel een half jaar minimaal verder voordat de kinderen daar naartoe kunnen. Daarom is het wel een fijn idee dat de kinderen nu in ieder geval goed onderdak Hebben en goed verzorgd worden.

Zodra we meer concreet nieuws te melden hebben zullen we dat zeker doen.

Paulien en Henk de Breij


[terug]