Reisverslag april 2018

27 oktober tot en met 8 november 2018.


Graag nemen we u in deze nieuwsbrief even mee naar een aantal ontwikkelingen in onze projecten in Blaj (Centraal Roemenië), Sebis (West Roemenië) en Tirgu Mures (Noord Oost Roemenië)

Blaj

Daar is alles begonnen in 1991. Tot nu toe zijn we daar nog steeds actief. Zij het dat we nu alleen nog voedsel hebben gestuurd voor de arme gezinnen. De verdeling gaat nog steeds via leden van de Baptistengemeente in Blaj en Tiur (een dorpje bij Blaj)

Tirgu Mures

Sinds 2008 hebben we contacten met een kliniek voor Neonatologie In Tirgu Mures.
In deze kliniek komen vooral gezinnen die het financieel moeilijk hebben.
We hebben voor deze kliniek een flinke hoeveelheid potjes Babyvoeding meegenomen (olvarit etc) Deze zijn deels geschonken door zowel een dame uit Zwolle die ook veel breiwerk voor de kliniek doet en door middel van een inzameling in de Baptistengemeente in Kampen.
Verder waren er heel veel eigengemaakte kleertjes en gebreide kleertjes voor pas geboren baby’s. De kliniek maakt voor iedere baby die naar huis gaat een pakketje klaar met daarin o,m, kleertjes die uit Nederland komen.
Er bleek een tekort te zijn aan melkpoeder. (onvoorstelbaar, maar het budget was op!)
Daarom hebben wij een bedrag gesponsord aan het personeel waarmee ze toch voor de rest van het jaar de benodigde blikken melkpoeder hebben kunnen aanschaffen.

Sebis.

Sebis is al sinds 1992 in beeld en inmiddels al vele jaren onze vaste basis van waaruit overleg plaatsvind en actie wordt ondernomen.
Doordat we onze opslag kwijt zijn en geen mogelijkheden meer hebben voor grootschalige transporten hebben we ook hier moeten volstaan met het zenden van voedsel voor arme gezinnen en voor het kindertehuis/bejaardentehuis.
Ook zijn er extra pakketten (door particulieren in en rond Zwolle samengesteld) uitgedeeld voor de meest arme gezinnen in en rond Sebis. Ook kregen we een elektrische rolstoel die inmiddels een nieuwe eigenaar heeft gekregen.
Wat betreft het kindertehuis hebben we wat minder goed nieuws te vertellen. Het kindertehuis moet sluiten. De reden is dat door zeer recente nieuwe wetgeving veel kinderen in pleeggezinnen worden opgevangen en daardoor de staatstehuizen leegraken. De overheid geeft daarom geen toestemming en sponsoring meer voor plaatsingen in een particulier tehuis omdat men eerst de eigen locaties bezet wil hebben. Enerzijds begrijpen we dit, maar we weten dat de condities in ons tehuis beter zijn dat die in de staatstehuizen. Maar helaas is het niet anders.
Wel kunnen we positief nieuws melden over het gehandicaptentehuis in Paulis
Daar zijn nu 16 gehandicapte ouderen geplaatst die een optimale voorziening hebben. We hebben van inkooporganisatie “Over de IJssel” een wasmachine (die voldoende capaciteit heeft) aan mogen schaffen voor dit project. Als alles door mag gaan komt er per 1 februari 2019 een 2e locatie bij. De aanvragen zijn gedaan en het lijkt positief uit te pakken.

We zijn dankbaar dat we opnieuw weer veilig thuis mochten komen na deze voor ons opnieuw indrukwekkende reis. Het is raar, we zijn er nu zo vaak geweest, maar steeds opnieuw zijn we onder de indruk van alles wat daar gebeurt.

Paulien en Henk de Breij


[terug]