Reisverslag oktober 2007

6 oktober 2007 tot en met 15 oktober 2007


Het was weer een gezellige boel op donderdag 4 oktober j.l. Want die dag waren we met een ploegje mensen bij elkaar om opnieuw een trailer met hulpgoederen te laden voor Roemenië. In een heel gezellige en gemoedelijke sfeer werd door een aantal mensen hard geploeterd om de trailer weer tot de laatste centimeter te vullen. Dat is ook erg goed gelukt want er kon werkelijk niets meer bij in. De deuren konden nog net dicht.
We zijn al heel vaak met een hulptransport naar Roemenië geweest, maar steeds opnieuw is het (voor mijzelf tenminste) enorm indrukwekkend om te zien en te beleven wat er in zo'n kolossale trailer kan worden weg gestouwd.

We mochten 20 ton aan gewicht laden en dat hebben we ook gehaald, want we hadden alleen al ca 6000 kg aan voedsel, 3000 kg potten groente (van de bekende Hak fabriek) en bijna 3500 kg melkpoeder, daarnaast was er de nodige kleding (350 bananendozen kleding en minimaal 150 zakken dekens en jassen).
Ook was er weer een grote hoeveelheid groentezaden en (dat was voor ons ook nieuw) we hadden deze keer 150 kg pootaardappelen gekregen om uit te proberen in Roemenië.
Naast veel huishoudelijke goederen, enkele koelkasten en diepvriezers waren er ook nu weer veel meubels, terwijl een 3-tal Roemeense kerken weer blij kunnen worden gemaakt met een orgel.

Zaterdag 6 oktober was het voor ons weer zo ver dat we op reis gingen en dezelfde dag vertrok ook "onze" trailer. Wij kwamen zondagavond in Sebis (West Roemenië) aan en maandagmorgen arriveerde de trailer er ook.
In recordtempo werd in Sebis een deel van de auto gelost (ca 2/3deel van de goederen wordt in Sebis verdeeld) en nog diezelfde dag gingen we met de vrachtauto mee naar Blaj (Centraal Roemenië) waar het restant werd uitgeladen.
Dinsdag hebben we in Blaj al een begin gemaakt met het verdelen van de goederen en ook werd een bezoek gebracht aan het kinderziekenhuis in de plaats CLUJ-NAPOCA, waar steeds een deel van de melkpoeder naar toe gaat. Het ziekenhuis wordt momenteel gerenoveerd, maar alles zag er keurig verzorgd en schoon uit.

We hebben in een aantal winkels weer eens goed naar de prijzen gekeken van het voedsel en we stellen vast dat de prijzen weer extreem zijn gestegen.
Om een voorbeeld te geven van de huidige situatie, zullen we eens wat prijzen op een rijtje zetten van enkele (goedkope) producten die we daar altijd naar toe brengen.
Prijzen van bijv:
macaroni per kg in Nederland   € 1,==   in Roemenië    € 2,==
Olie per fles in Nederland    € 0,70   in Roemenië    € 1,50.
Rijst per kg in Nederland    € 0,55   in Roemenië    € 1,==.
De prijzen van Gas, Water en Elektra zijn ongeveer gelijk als bij ons, maar het minimum maandloon in Roemenië bedraagt netto ca € 155,== (minimum pensioen per maand bedraagt netto ca € 40,=). Als we dat tot ons laten doordringen beseffen we, dat het voedsel erg belangrijk is met name voor de ouderen, de alleenstaanden en de zieken, want dat is de groep die erg moeilijk heeft in Roemenië.

Ook zijn we uiteraard nog bij "ons" verzorgingstehuis in Halmagiu geweest waar de bewoners goed worden verzorgd. Dit geldt ook voor "onze" kinderen in het kindertehuis in Sebis want ook daar worden kinderen liefdevol verzorgd en opgevangen. Kinderen die op hun jonge leeftijd al heel veel narigheid hebben meegemaakt maar die dankzij intensieve en vooral liefdevolle verzorging weer een positieve toekomst tegemoet gaan.
Een aantal kinderen is in de loop van de afgelopen 7 jaar geadopteerd in een Roemeens gezin en 1 van deze kinderen bezoeken we nog steeds iedere keer dat we in Roemenië zijn. Dan doet het je toch wel wat als je dan ziet dat dit meisje in een fijn gezin is opgenomen en dat dit mogelijk is geworden mede dank zij "ons" kindertehuis.

We mogen terug zien op een heel fijne reis en zijn dankbaar dat we weer bewaard zijn gebleven op de lange rit naar Roemenië.
Henk de Breij


[terug]