Reisverslag januari 2012

21 januari tot en met 29 januari 2012


Opnieuw mochten we naar Roemenie gaan met een trailer vol hulpgoederen.
Het lag oorspronkelijk niet in de planning om midden in de winter naar Roemenië te gaan, maar er was wel een reden voor en één van de redenen was het volgende:

In oktober 2011 werd (opnieuw) aangegeven dat er heel veel behoefte was aan een bus voor invalidenvervoer om de mensen uit onze verzorgingstehuizen in Halmagiu en Magulicea te kunnen vervoeren. Regelmatig is er noodzaak voor een arts of ziekenhuisconsult. Ook wil men graag met de ouderen en de gehandicapten eens een uitstapje maken.

De financiële middelen voor aanschaf van een dergelijke bus heeft men niet. Maar ook wij gaven aan niet te weten hoe we dat zouden moeten organiseren.
Totdat... na een melding hierover in ons verslag van het vorige transport er een telefoontje kwam dat er een bus voor invalidenvervoer zou worden verkocht bij de Taxicentrale in Zwolle. Toen ook nog een aantal mensen heel spontaan een forse bijdrage wilden doen, bleek dat de aanschaf geen financieel probleem meer zou zijn. We hebben contact gezocht met dit bedrijf en er werd ons een fantastisch aanbod gedaan en kon de bus worden aangeschaft.

Om een aantal praktische overwegingen was het beter om niet te lang te wachten met het wegbrengen van de bus. Dus hebben we dit gecombineerd met een extra transport. Er stond nog heel erg veel materiaal (meubilair, kleding, dekens, diepvries, tv's, een aantal orgels, etc) dat nog naar Roemenië moest. Vervolgens kwam de vraag of het dan niet wenselijk was om dan ook nog wat voedsel mee te nemen en het gevolg was dat er zowel in Zwolle als ook in Kampen door een aantal vrijwilligers voedsel werd ingezameld (maar liefst ca 1600 kg werd in een tweetal winkels ingezameld) Ook werd met de HAK fabriek contact gelegd en dit resulteerde ook nog eens in een flinke hoeveelheid potten groente.

Abbott had weer het nodige voor ons beschikbaar (een drank speciaal voor kinderen van 1-10 jaar) Een deel hebben we nu meegenomen en een deel gaat mee met het volgende transport in April. (deze goederen zijn inmiddels gedoneerd aan een kinderziekenhuis in Cluj en het ziekenhuis in ARAD).

Soms kun je het niet bevatten zoveel als er steeds weer binnenkomt, maar het doet je wel goed als je ziet hoeveel mensen er uiteindelijk zich hiervoor inzetten.

Het laden van de trailer was ook wat ongewoon want naast alle hulpgoederen die we hebben meegenomen, werd ook de bus IN de trailer gereden en om alle beschikbare ruimte te benutten werd hij helemaal vol gestopt met dekens, kleding, orgels, een diepvries en een flink aantal TV's (nooit geweten dat er zoveel in kan).
De vrachtauto vertrok net als wij op zaterdag 21 januari en zondagmiddag kwam hij zonder problemen aan in Sebis. Daar werd zondagavond nog gelost en maandagmorgen werd de bus er uitgereden en overgedragen aan de mensen daar. Vervolgens hebben we maandagavond in Blaj uitgeladen.

Wij hebben dinsdag de kliniek voor Neonatologie in Tirgu Mures weer bezocht en daar weer heel veel materialen achtergelaten (veel katoenen luiers, kleertjes, lakentjes etc.).

Donderdag en vrijdag waren weer projectdagen. D.w.z. dat we weer bij onze verzorgingstehuizen zijn geweest en daar het een en ander weer hebben bekeken. In Halmagiu zijn forse problemen geweest met de verwarming en mede daardoor was ook het vinyl in de eetzaal flink beschadigd. Nu was dat al niet al te best meer, maar het is nu zeker aan vervanging toe. Dus moeten we op zoek of er weer ergens iets te regelen valt.

Op dit moment wordt onderzocht in hoeverre we een beroep kunnen doen op subsidie van de EU voor een groot project mogelijk bestaande uit een verzorgingstehuis voor gehandicapten gecombineerd met een gaarkeuken, een bureau voor thuiszorg, een medische post, en een praktijk voor fysiotherapie
Er zijn wat gedachten over en weer uitgewisseld en een locatie is beschikbaar.
We hebben nu de vraag neergelegd bij iemand van het Europees parlement waar we al eerder mee op pad zijn geweest en we hopen dat hij ons wat meer informatie kan geven over de haalbaarheid van onze wensen. Dus dat wordt afwachten.

We zijn dankbaar dat we weer veilig terug mochten keren, want als je onderweg ziet wat er allemaal gebeurt, dan realiseer je je pas goed hoe wonderlijk het is dat we altijd (al meer dan 100X) veilig mogen thuiskomen.

Henk de Breij.

Voor dit transport is een fotoalbum samengesteld. Klik hier voor deze foto's.

[terug]