Reisverslag oktober 2013

18 oktober tot en met 4 november 2013


Toen we woensdag 16 oktober onze trailer met hulpgoederen wilden laden hadden we nog een stille hoop deze keer eens (bijna) alles mee te kunnen nemen, maar opnieuw is er weer veel blijven staan. We staan keer op keer versteld van de hoeveelheden die we zo in enkele maanden hebben ingezameld.

Aan de andere kant is het erg fijn om te zien dat we met veel goederen naar Roemenië mogen gaan in de wetenschap dat men er nog steeds heel veel behoefte aan heeft. Ook deze keer was er een grote variëteit aan goederen.
Veel voedsel, melkpoeder, medicijnen, voedingssupplementen, groentezaden, tulpenbollen, folie voor opnieuw een 2-tal tunnelkassen, kleding, scootmobiels, fietsen, meubilair, waspoeder en nog veel meer.
In totaal hadden we bijna 20.000 kg aan hulpgoederen.

Naast onze "reguliere" hulpgoederen was dit een bijzonder transport, omdat we voor ons te renoveren kindertehuis ook nog een rol tapijt (160 m2), ca 30 radiatoren, 200 liter Latex, 20 liter lakverf en alle andere verfbenodigdheden hebben meegenomen.

Even een korte opmerking over de verdeling van de hulpgoederen:
We vinden het belangrijk om nog maar eens duidelijk te benadrukken dat alles wat we naar Roemenië brengen en wat daar verdeeld wordt onder de behoeftige gezinnen, ter plekke GRATIS aan de mensen wordt verstrekt.
We melden dit omdat we steeds meer signalen krijgen dat er organisaties zijn die de hulpgoederen geheel of gedeeltelijk verkopen.
Wettelijk is verkoop van een deel van de goederen weliswaar toegestaan, (tot een maximum van 25% van de waarde), maar wij kiezen er principieel voor om dat niet te doen.

Het voedsel (maar liefst ca 4.500 kg) wordt zoals altijd weer verdeeld onder de mensen die de hoogste nood hebben. Ondanks het feit dat Roemenië nu lid is van de EU, is de nood bij velen nog erg hoog. Met name de ouderen, mensen met een zwakke gezondheid en de gehandicapten zijn onze doelgroep.

Ook kleding is nog steeds hard nodig. We hebben weer veel meegenomen (zo’n 450 bananendozen kleding) Het wordt verspreid over een groot gebied.

Ook de melkpoeder(2400 kg), de voedingssupplementen(1200 kg), de pijnstillers (maar liefst 2 pallets brufen) worden met grote zorg uitgezet.

Voor nagenoeg alle andere goederen is ook al een bestemming.

Renovatie kindertehuis.

In ons kindertehuis in Sebis zitten nu permanent 10 kinderen. Het pand in Sebis is daarvoor echter te klein. Nu is een groot pand beschikbaar gekomen in ARAD. Echter dat moet geheel worden geschilderd en gesausd. Ook moeten ca 20 a 25 radiatoren worden geplaatst, want de radiatoren uit het pand waren allemaal verdwenen (diefstal).

Een aantal mensen uit (ondermeer) de Baptistengemeente Kampen hebben een hele week geholpen om het pand weer een fatsoenlijk aanzien te geven. Dat is prima gelukt. Het grootste deel van het schilder- en sauswerk is gedaan (We hebben 120 liter latex en 10 liter lakverf opgemaakt, dus u kunt wel nagaan dat er hard en intensief is gewerkt).
De 2e week zijn de professionals van BenW installatietechniek een aantal dagen in Roemenië geweest (Vidar Last met compagnon) om het hele gebouw opnieuw te voorzien van radiatoren. Een hele klus maar men heeft het in 3 dagen kunnen redden. Zowaar een hele prestatie.

Helaas was er door tijdsgebrek geen gelegenheid voor ons om naar onze kliniek in Tirgu Mures te gaan, maar de spullen die we voor hen hadden meegenomen zijn door onze tolk uit Blaj inmiddels gebracht.

Dankbaar kijken we terug op dit (voor ons intensieve) transport.
Dankbaar voor alle goederen die we mochten brengen,
Dankbaar dat we weer de mogelijkheid hebben gehad om iets voor mensen in nood te doen,
Dankbaar ook voor alles wat we in ARAD hebben kunnen en mogen doen.
Maar bovenal danken we God dat we weer veilig thuis mochten komen.
Want het is geen vanzelfsprekende zaak dat we steeds weer zonder ongelukken thuis mogen komen.

Henk de Breij

Zwolle, 5-11-2013.
Henk de Breij

Voor dit transport is een fotoalbum samengesteld. Klik hier voor deze foto's.

[terug]