Reisverslag maart 2014

29 maart tot en met 6 april 2014


vrachtwagen bij kindertehuis in Sebis
vrachtwagen bij kindertehuis in Sebis

Na een hele drukke periode van het ophalen van onze hulpgoederen bij particulieren en bedrijven, het sorteren van de enorme hoeveelheid kleding en inzamelen van voedsel, was op woensdag 26 maart weer het moment van de waarheid aangebroken. Want we wisten dat niet alles mee zou kunnen, maar de grote vraag was hoe ver we zouden komen en in hoeverre we binnen het toegestane laadvermogen zouden blijven.

Onze vaste ploeg van "laders" hebben een complimentje verdiend want ze hebben opnieuw kans gezien om zeer effectief de auto te laden.
Werkelijk iedere centimeter was benut. Maar liefst bijna 22 ton (22.000 kg) hulpgoederen konden we meenemen.

De lading bestond ondermeer uit: ca 350 bananendozen/zakken kleding, ca 4.500 kg melkpoeder en voedingssupplementen, 4.500 kg houdbaar voedsel, 5.000 kg HAK groente, 6 scootmobiels en 3 "gewone" rolstoelen, 1-pers. Bedden, meubilair, een aantal pc's, huishoudelijke apparatuur (zoals een aantal koelkasten, wasmachines etc.), een aantal fietsen en nog veel meer. Het is en blijft indrukwekkend om te zien wat allemaal in een trailer kan worden weggestouwd.

Op zaterdag 29 maart zijn we vertrokken en gelijktijdig ging ook ons vaste transportbedrijf weer op pad. Zondagmiddag kwamen we aan in Sebis in West- Roemenië. (onze eerste losplaats).
Wat direct opviel waren de grote hoeveelheden bloeiende narcissen en tulpen uit Nederland die we overal tegenkwamen.
We zijn met elkaar zondagavond naar de Baptistenkerk gegaan, waar we weer vele bekenden hebben gezien en na afloop bleek ook de vrachtauto te zijn gearriveerd.

De Roemenen hebben zich na afloop van de kerkdienst direct omgekleed en er kwam een flink ploegje mensen om de vrachtauto zondagavond nog te lossen. We hebben ongeveer 75% van de trailer in Sebis gelost.

De scootmobiels hebben inmiddels hun bestemming al gevonden.
De melkpoeder en de voedingssupplementen gaan naar de diverse ziekenhuizen in de regio.
Ook wordt een deel van de voedingssupplementen gebruikt voor onze gehandicapte ouderen

Het voedsel dat in de winkels is ingezameld krijgt verschillende bestemmingen.(De verdeling van het voedsel is zoals altijd in handen van de voorganger van de Baptistengemeente in Sebis.)

Zo gaat een deel naar ons kindertehuis dat voor een groot deel van ons afhankelijk is. Een ander deel gaat ook naar onze beide locaties voor gehandicapte ouderen.

Uiteraard is een groot deel van het voedsel bestemd voor gezinnen die echt onder de armoedegrens leven. Dat zijn veelal ouderen die zelfstandig wonen, maar slechts een minimaal pensioentje hebben.
Dat is echt de generatie die het heel moeilijk heeft.

Deze mensen wonen niet alleen in Sebis, maar het gaat naar heel veel andere plaatsen, tot in Zuid Roemenie toe (waar het met ons busje wordt gebracht).

Naast het inzamelen in de winkels is het al vele jaren de gewoonte dat een aantal personen in Nederland in privé een extra voedselpakket maken voor ca 25 gezinnen (in de regio Sebis) die in extreme omstandigheden leven.
In dit extra voedselpakket zitten dan naast de noodzakelijke levensbehoeften ook vaak wat kleine luxe producten.

Het zijn voor een groot deel gezinnen waar veel ziekte is (veelal een handicap) waardoor ook geen betaald werk mogelijk is en men afhankelijk is van een minimale uitkering door de staat. (nog te weinig om de energiekosten te betalen)

Het probleem doet zich nu voor dat een aantal van deze privé personen die 2X per jaar zo’n pakket voor ons maken, door omstandigheden hebben moeten afhaken. We hebben overwogen deze extra pakketten te stoppen, maar gezien de grote nood en het enorme positieve effect die deze pakketten hebben op de betreffende gezinnen willen we toch proberen er weer een aantal vrijwilligers bij te krijgen die een pakket kunnen en willen maken zodat we dit toch kunnen doorzetten.

De kleding wordt de komende weken verdeeld net als de andere goederen.

Maandagmorgen was het tijd om door te gaan naar onze 2e losplaats BLAJ (Centraal Roemenie), waar de rest van onze hulpgoederen werden gelost.
Daar worden het voedsel en de kleding de komende weken ook verdeeld.

Na een heerlijke relaxte dag op dinsdag in de bergen in de omgeving van BLAJ, zijn we woensdag naar Tirgu Mures geweest naar de kliniek voor Neonatologie. Daar hebben we een grote hoeveelheid babykleding, dekentjes en andere benodigdheden gebracht.
Ook gaat een flinke hoeveelheid van de melkpoeder naar deze kliniek.
De hoofdverpleegkundige en de directrice vertelden dat met name deze melkpoeder "als een geschenk uit de hemel werd ervaren".
Want deze melkpoeder is met name geschikt voor baby's met diarree en baby's met een allergische reactie. Juist daaraan was grote behoefte.
Mooi he zo'n knipoog uit de hemel!

Donderdag hebben we op de terugweg weer een bezoekje gebracht aan onze beide tehuizen voor gehandicapte ouderen.

Wat hebben deze mensen het naar hun zin. Het straalt er gewoon van af. Weliswaar met een simpele huisvesting, maar de liefdevolle verzorging en goede voeding (ondermeer de supplementen) doen veel dat blijkt ons steeds weer opnieuw.

De kinderen uit ons kindertehuis zitten nog steeds in Sebis.
Ambtelijke molens draaien met name in Roemenie erg langzaam.
Alle formaliteiten zijn nu achter de rug en de eindcontrole is een dezer dagen. Daarna komt aan de papierwinkel eindelijk een eind.
We hopen nu echt dat de kinderen zeer binnenkort over kunnen gaan naar hun nieuwe locatie in Arad. (In dat pand hebben we het najaar met een aantal mensen een weekje geklust.)
Alles is klaar dus nu afwachten wanneer het "groene licht" wordt gegeven(we houden u op de hoogte).

Weer thuis op ons eigen plekje, stellen we vast dat het een fijne en ontspannen reis is geweest en we danken God dat we weer veilig en zonder ongelukken thuis mochten komen. Want u zult het toch met ons eens zijn dat het geen vanzelfsprekendheid is dat we op de vele ritten naar Roemenië altijd weer veilig mogen terugkomen.

Mocht u ons werk financieel willen ondersteunen dan zijn we u daarvoor heel erg dankbaar, want we zijn volledig afhankelijk van giften van derden.
Ons rekeningnummer is: NL45 INGB 0691 7571 35
(tnv. Stichting Ro-Charis)

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit verslag belt u dan gerust.

Henk de Breij
Tel. Nr. 06-45200352

Voor dit transport is een fotoalbum samengesteld. Klik hier voor deze foto's.

[terug]